Artikel Bouwen aan Vlaanderen – Soudal Plant 5

Volautomatische productiesite haalt allerhoogste duurzaamheidsscore

Lees hier het volledige magazine

Soudal is in blijde verwachting van een nieuwe, hypermoderne productievestiging die vanaf dit jaar grote hoeveelheden lijm en mastiek zal produceren: ‘Plant 5’ zal de verdere groeiambities van de Kempense specialist in silicone, lijm en PU-schuimen ondersteunen en voor bijkomende werkgelegenheid zorgen. Op het bijna 5 hectare grote terrein verrijst een ultramoderne en volautomatische productiesite van 20.000m².

Bron: https://www.bouwenaanvlaanderen.be/magazines/nr-02-2023/

Volgens managing director Dirk Coorevits is Plant 5 de belangrijkste investering van Soudal, dat momenteel in twaalf van zijn 23 productievestigingen bouwprojecten heeft lopen. “De doorgedreven automatisering betekent nog minder afval en minder energieverbruik. We maken al decennialang milieuvriendelijke systemen en willen onze groene filosofie ook verder doortrekken naar onze infrastructuur. Plant 5 zal met een BREEAM Outstanding-score als voorbeeld dienen voor de vele andere fabrieken die Soudal in de toekomst wereldwijd zal bouwen.”

Symbiose van diverse types architecten

Het ontwerp is van de hand van Architects In Motion, dat een specifieke holistische visie heeft op architectuur in het algemeen en een architectenassociatie in het bijzonder. Dit laat het bedrijf, met afdelingen in Turnhout en Lommel, toe om heel complexe en hypertechnologische gebouwen zoals de nieuwe productie-unit van Soudal vorm te geven. Daarnaast is Architects In Motion overtuigd van de voordelen van werken in een bouwteam, waarbij alle actoren van het bouwproject van in het begin van het bouwproces samenwerken.

Voor Luc Vanhout van Architects In Motion bestaat zoiets als ‘de architect’ niet meer. Voor hem is een architect naast een bouwkundig professioneel ook en misschien vooral een individu dat vanuit een persoonlijke context, met een eigen karakter en identiteit en specifieke talenten, kijkt naar en deelneemt aan de (bouw)wereld. Zo ontstaat binnen een organisatie een symbiose van diverse types architecten: de architect-stedenbouwkundige, de architect-ontwerper, de architect-technicus, de architect-filosoof, de architect … Architects In Motion beheerst de complexe problematiek van een architectuurpraktijk, waardoor de opdrachtgever met alle competenties omringd kan worden.

PARTICIPANTEN AAN HET WOORD

Vörtgang – Engineering revisited

Vörtgang

Ingenieursbureau Vörtgang zorgt voor de minutieuze studie, design en coördinatie van technische installaties voor zowat elk bouwproject. De onderneming is regionaal verankerd in Turnhout, maar met en wereldvisie op het vlak van BIM tilt het team elk nationaal project naar een hoger niveau. Steeds binnen budget en planning en altijd conform de geldende normeringen. Tom Smets, bestuurder bij Vörtgang: “Onze rijkgevulde werkervaring van meer dan twintig jaar konden we ook inzetten voor het ‘Plant 5’-project van Soudal. We werden gevraagd door Architects In Motion, waar we regelmatig mee samenwerken, om dit Design & Build-project in samenwerking met de installateurs in goede banen te leiden. We hebben het voorontwerp gemaakt van alle technieken, de contractnegotiaties gedaan en zorgen voor de opvolging en coördinatie van de uitvoering. We naderen stilaan de oplevering. Het was vast en zeker een uitdagend project, maar alles verliep vlot dankzij een zeer ervaren en goed samenwerkend bouwteam!”

Fabriek van de toekomst

Luc Vanhout: “Elke opdracht is uniek en vereist een eigen aanpak. Voor de bouw van de ‘fabriek van de toekomst’ in opdracht van Soudal doorliepen we een intensief ontwerptraject, waarbij de architectuur maximaal diende te worden afgestemd op de innovatieve ambities van Soudal. Met de bouw van Plant 5 in Turnhout wil Soudal zowel productie als ontwikkeling bundelen in een gebouw dat maximaal beantwoordt aan alle hedendaagse vereisten inzake (multi)functionaliteit, verduurzaming, logistiek, vernieuwende werkplekken en intelligent ruimtegebruik. Tijdens het ontwerpproces werd rekening gehouden met de ligging van het perceel naast de waterlopen ‘de Aa’ en ‘Pikkenloop’. Dat resulteerde in een bovengrondse stapeling van de voertuigen, boven de wachtzone voor vrachtwagens.”

PARTICIPANTEN AAN HET WOORD

Belcotec – Ventilatie, Verwarming en Koeling

Soudal case

Klasse 8-techniekenbedrijf Belcotec stond mee in voor het volledige Design & Build-project van Soudal. Hiervoor werden alle technieken ‘van nul’ ontworpen, in samenwerking met partners als Architects In Motion en Vörtgang. Bram Baeyens, projectleider bij Belcotec: “Belcotec staat in voor de levering en plaatsing van de ventilatie, verwarming en koeling. Hiervoor maken we gebruik van zes luchtgroepen: vier voor de kantoren, één voor het kantoor industrie en één voor de industriehal. In de industriehal wordt de luchtgroep in combinatie met luchtsokken gebruikt om de hal te koelen en verwarmen. Met behulp van CO2-sensoren zorgen de luchtgroepen voor de juiste hoeveelheid lucht. In de kantoren wordt 6.000 m² vloerverwarming voorzien, waarmee we zowel kunnen verwarmen als koelen. Om de coördinatie tussen alle teams te optimaliseren, werd een volledig Revit-model getekend en op de werf verliepen alle werkzaamheden op basis van een leanplanning. Op de werf werd bovendien zoveel mogelijk met lokale bedrijven samengewerkt om zo sneller te kunnen schakelen. Het uitdagende aan dit project is dat we op voorhand niet 100% wisten hoe de verschillende ruimtes achteraf zouden worden ingedeeld. We moesten dus zeer flexibel zijn met onze algemene techniekenplanning.”

BREEAM Outstanding

Luc Vanhout: “Een nieuw gebouw neerzetten doe je niet op korte termijn. Het is dan ook belangrijk om bij de start van de bouwwerken de juiste keuzes te maken, zodat je pand ook in de toekomst voldoet aan de steeds strenger wordende klimaatdoelstellingen. Duurzaamheidscertificaten helpen hierbij. Door deze geijkte procedures te volgen, ben je zeker van een duurzaam gebouw dat klaar is voor de toekomst.”

Het Britse BREEAM is een certificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen meetbaar maakt en beoordeelt. Het schema legt verscheidene strenge vereisten op aan bouwprojecten en vergt grote inspanningen van het gehele projectteam. Het resultaat is niet alleen een duurzaamheidscertificaat, maar vooral ook een uniek gebouw met oog voor het milieu en de toekomstige generaties. “Het gloednieuwe Soudal-gebouw ambieert de score ‘Outstanding’, het hoogte niveau binnen BREEAM. Dit maakt het bouwproject uniek: als pionier zal het Soudal-bouwproject niet enkel vooraanstaand zijn binnen de domeinen energie, welzijn, management, transport, afval, vervuiling en water, maar ook het ecologische aspect, materiaalgebruik en innovatie worden gerealiseerd volgens de hoogste normen en waarden”, concludeert Luc Vanhout tevreden.