Artikel Bouwen aan Vlaanderen – Jaarboek 2021

Samen bouwen aan een slimme toekomst

Lees hier het Jaarboek 2021

Belcotec spitst zich toe op het ontwerp en de volledige implementatie van full-service HVAC- en elektro-installaties in bedrijfsgebouwen, onderwijsinstellingen, kantoren, zorginstellingen, woonzorgcentra en residentiële projecten. “Onze firma evolueert van een HVAC-onderneming naar een volledig techniekenbedrijf”, stelt salesmanager Robbe Claes. “Daardoor zijn we een ideale partner voor gebouwtechnieken als totaalpakket. Het is onze betrachting om op eigen kracht verder te blijven groeien als onafhankelijke marktspeler.”

Bron: bouwenaanvlaanderen.be/jaarboek

Belcotec werkt steeds vaker samen met opdrachtgevers, studiebureaus, architecten en aannemers in een bouwteamformule om projecten reeds vanaf de prille ontwerpfase – tot en met de uitvoeringsfase en het eventuele onderhoud – proactief en vakkundig aan te pakken. “Van meet af aan kunnen we rekenen op onze eigen uitgebreide studiedienst en BIM-afdelingen”, zegt Robbe Claes. “Tijdens de uitvoering komen onze projectleiders en specialisten op het vlak van gebouwbeheersystemen dan weer aan bod. Zo pakken we de technische uitdagingen gezamenlijk aan en werken we steevast de beste oplossingen uit. Dankzij deze werkwijze worden budget, kwaliteit, timing en veiligheid optimaal gewaarborgd.”

VIRTUELE TWEELING DANKZIJ BIM

Bij Belcotec is men ervan overtuigd dat BIM de toekomst is voor de bouwsector. De complexiteit van gebouwtechnieken neemt immers hand over hand toe, waardoor BIM stilaan onmisbaar wordt om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Belcotec heeft daarom een eigen team met BIM-vaklui, die de installaties volledig in 3D uittekenen en ontwerpen. Via deze manier van projectmatig samenwerken, gebruiken alle betrokkenen één 3D-computermodel dat alle informatie omvat, waaronder planning, kosten, duurzaamheid, materialen, operaties, … Robbe Claes: “We creëren als het ware een virtuele tweeling van de te realiseren installatie. Bij Belcotec geloven we er stellig in dat dit de toekomst van bouwprojecten is. Ze worden eigenlijk twee keer gerealiseerd: één keer virtueel, de tweede keer in de realiteit.”

“De installatie wordt volgens de noden en behoeften van de klant ontworpen, het energieverbruik geoptimaliseerd en de kost tot in detail geanalyseerd.”

DESIGN & BUILD

Net als het werken in bouwteam en BIM is ook Design & Build een positieve evolutie voor de bouwsector in het algemeen en installatietechnieken in het bijzonder, vindt Robbe Claes. “Ook daarvoor kunnen klanten een beroep doen op Belcotec. We werken per project met een multidisciplinair team, dat bestaat uit een tekenaar, werfleider, regelspecialist en arbeiders en dat wordt aangestuurd en opgevolgd door een projectleider. De installatie wordt volgens de noden en behoeften van de klant ontworpen, het energieverbruik geoptimaliseerd en de kost tot in detail geanalyseerd. Dit resulteert in een concept dat we vervolgens zelf realiseren en, indien gewenst, ook onderhouden.”

ONESTOPSHOP

Belcotec-projectleiders zorgen voor de integratie van alle elektrotechnieken, van de engineering tot en met de uitvoering. Dat gaat van algemene elektrotechnische installatie over toegangscontrole en brandveiligheid tot en met de integratie van alle mogelijke ‘groene energie’-toepassingen zoals WKK, zonnepanelen, KWO, laadpalen, … “De klant kan daarbij rekenen op één aanspreekpunt voor zijn volledige elektrische installatie”, verduidelijkt Claes. “Het aandeel groene energie in gebouwen zal alleen maar groter worden, wat maakt dat ook het aandeel technieken in een klassiek bouwproject zal toenemen – de zogenaamde ‘green deal’. Een andere belangrijke uitdaging is het intelligent maken van een gebouw – ‘smart building’ – waardoor we tevens inzetten op gebouwbeheersystemen. Om deze innovatie verder te ontwikkelen, werken we nauw samen met Thomas More KU Leuven.” Door de jaren heen heeft Belcotec afdoende bewezen dat het realiseren van hoogstaande kwalitatieve HVAC- en elektrotechnische projecten, met aandacht voor budget en tijdige realisatie, de sterkte van deze dynamische onderneming vormt.