Thermo Fisher Scientific fase 1 en 2 – Geel

Belcotec mocht zowel fase 1 als fase 2 voor zijn rekening nemen

Thermo Fisher Scientific is gespecialiseerd in de opslag en het (her)verpakken van allerhande chemicaliën. De uitbreiding van hun vestiging in Geel komt tegemoet aan de stijgende vraag om een verbeterde en optimale werkomgeving te realiseren.

De uitbreiding bestaat uit diverse magazijnen voor opslag, werkplaatsen voor (her)verpakking en een industriehal voor het transport. Dit aangevuld met ruimtes voor de arbeiders en kantoren (logistiek). Bijkomend wordt een nieuw portiergebouw voorzien waarlangs bezoekers etc. de site kunnen betreden.

Fase 1

De twee productiehallen zijn voor ventilatie en verwarming voorzien van twee luchtgroepen van 40.000 m³/h en 1 luchtgroep van 27.000 m³/h, elk uitgerust met een verwarmingsbatterij van 200 kW. In de stookplaats van de productiehallen zijn twee Remeha ketels van 2 x 500kW geïnstalleerd, met een reserve aansluiting voor een derde ketel en een vertrek naar fase 2.

De ventilatie en verwarming voor het aanliggende kantoor gebeurt via een luchtgroep van 7.000 m³/h met bevochtiger en een stookplaats met Remeha gaswandketel van 65 kW met boiler. Verder is er ook nog een VRF installatie voorzien met 14 binnenunits voor koeling van de kantoren en vergaderruimtes.

Projectleider

Bram Baeyens

“Het gebouwbeheersysteem voor de volledige installatie moest volledig geïntegreerd worden in het bestaande systeem. Dit bestaande systeem is een industriële regeling met PLC’s en wijkt sterk af van de gangbare regelingen in de HVAC-wereld. Geen gemakkelijke opdracht dus, maar samen met onze partner Agidens zijn we er in geslaagd om de programmatie tot een goed einde te brengen.”

Fase 2

Fase 2 bestond voornamelijk uit een CV installatie en een uitgebreid gedeelte ventilatie. Er werd 1.000 m³ aan kanaalwerk in PIR op het dak geplaatst, en +/- 2.500 m³ aan kanaalwerk binnen in de hal. Op het dak werden 4 luchtgroepen geplaatst van tezamen 120.000 m³/h!

Dit is een kleiner project met een hele hoop uitdagingen geweest. “De grootste uitdaging was de timing”, verteld projectleider Philippe Van Hove. “We moesten meer dan 3.000 m³ luchtkanalen en 4 luchtgroepen van 5 ton per stuk geplaatst krijgen op 6 weken tijd. Om dit voor mekaar te krijgen, hebben we de werken opgesplitst zodat de taken goed verdeeld konden worden. Bijkomend hebben we ervoor geopteerd om de luchtgroepen op de grond op te bouwen. Dit bespaarde ons veel tijdswinst.
Een andere uitdaging was om deze luchtgroepen inclusief sokkel op zijn plaats te krijgen. Hiervoor hebben we beroep gedaan op een gespecialiseerde kraanfirma, want deze hijsopdracht was niet alledaags. De mobiele kraan die hiervoor gebruikt werd is uniek in België, en in de Benelux zijn er slechts 7 van.”