Sociale energie- en watersprong – Hoeselt

De sociale energie- en watersprong is een proefproject van BAM Interbuild in samenwerking met Cordium, VEB, Energivest en Enervalis, waarbij vier sociale woningen in sneltempo gerenoveerd worden en energieneutraal gemaakt worden met behulp van allerlei nieuwe technieken om de korte uitvoeringstermijn te kunnen respecteren. Een bijkomende uitdaging hierbij is dat de bewoners gedurende de renovatie in hun woning blijven wonen. Om deze reden wordt er zo veel mogelijk ingezet op prefab.

Projectleider

Philippe Van Hove

“Het betreft hier een pilootproject waarbij er veel naar Nederland wordt gekeken. Daar wordt deze manier van renoveren al vaker toegepast, terwijl dit in België nog een nieuwe techniek is. Door dit op termijn op te schalen, dragen wij ook ons steentje bij aan de klimaatdoelstellingen van 2050.”

Belcotec staat in voor de levering en plaatsing van de verwarming, ventilatie en sanitair. Bovendien wordt er op de werf een onderscheid gemaakt tussen energiesprong, alles wat met HVAC te maken heeft, en watersprong, waar we inzetten op slimme regenwatercollectie en -recuperatie.

Energiesprong

Voor energiesprong wordt er een energiemodule geplaatst. Dit is een kant en klare kast waarin zowel de lucht-water warmtepomp, de ventilatie unit én de omvormer voor de zonnepanelen ondergebracht zijn. Bovendien is er ook nog plaats om nadien een thuisbatterij te plaatsen. Op deze manier heeft de woning geen uitstoot meer.

Watersprong

Voor de regenwatercollectie en -recuperatie hebben we gebruik gemaakt van nieuwe technologieën. Aangezien dit een testproject is, hebben we deze kans benut om voor de vier woningen maar liefst drie uiteenlopende manieren te gebruiken om regenwater te recupereren.

Een uitdagend project

De uitdaging van dit project zit in het combineren van allerlei nieuwe technieken, waarbij prefab centraal staat. Zo hebben we ervoor geopteerd om de leidingen via de centrale schacht (wat vroeger de schouw was van de woning) te bundelen op een montage rail en deze met behulp van de kraan te laten zakken. Op deze manier wordt de doorlooptijd drastisch in gekort.

Eén op één communicatie met het bouwteam, open overleg en een heel strakke leanplanning waar niets aan het toeval wordt overgelaten, zijn noodzakelijk om dit project tot een goed einde te brengen. Door heel het renovatieproces te industrialiseren, waaronder ook de technieken, kan de doorlooptijd een heel stuk ingekort worden. Zo wordt het bovendien ook mogelijk dat de woningen bewoond blijven tijdens de werken.