Doktoren – Antwerpen

Een woontoren aan het Kempische Dok op het Eilandje in Antwerpen

De 81m hoge toren zal opgetrokken worden van op de reeds bestaande fundering van het ZNA. Het gebouw omvat 154 appartementen in 22 bouwlagen, een commerciële ruimte op het gelijkvloers en 2 ondergrondse verdiepingen waar voornamelijk bergingen, technieken en een fietsenstalling zullen worden ondergebracht.

Om de toren zo compact mogelijk te houden, worden de technieken in de vloerplaten ingestort. Het is een uitdaging de technische coördinatie reeds in ruwbouwfase mee op punt te zetten. De locatie vormt een bijkomende uitdaging: midden in het drukke stadscentrum naast diverse andere werven. Gecombineerd met een gebrek aan stockageruimte creëert dit de noodzaak om levering zeer goed in te plannen.

Projectleider

Jeroen Stulens

“De grootste uitdaging zal zeker het binnenbrengen van het prefab stooklokaal zijn. Dit zal in september 2021 gebeuren. Momenteel zijn we het stooklokaal aan het bouwen in ons prefab atelier.”

Een stooklokaal op de 22e verdieping

Voor onze technieken is er op de 22e verdieping een gemeenschappelijk stooklokaal voorzien, waarin twee gasketels worden geplaatst. Dit stooklokaal wordt in ons prefab atelier volledig opgebouwd, inclusief isolatie, elektrische bekabeling en elektrisch bord … een primeur voor Belcotec. Nadien zal het volledige stooklokaal getransporteerd worden naar de werf, en naar binnen gehesen worden op de 22e verdieping. In alle appartementen werden woningstations van Giacomini geplaatst, dewelke via een combilus gevoed worden met warm water voor CV en sanitair. Daarnaast werden in het stooklokaal ook twee leidingen voorzien om in de toekomst op een warmtenet te kunnen koppelen.

Ook de hoogte van het gebouw op zich is een hele uitdaging. Zo is er bijvoorbeeld nood aan een erg doordachte engineering om de waterdrukken op de verschillende hoogtes correct te krijgen. De druk mag niet te laag zijn, want dan is er op de bovenste verdiepingen geen water voorhanden. Anderzijds mag de druk ook niet te hoog zijn want dat verhoogt de kans op beschadiging van de componenten onderaan.

Alle appartementen zijn voorzien van een ventilatie systeem type D.