EVONIK combigebouw – Antwerpen

In het najaar van 2019 werd gestart met de bouw van het nieuwe “combigebouw” van Evonik. In april 2020 kon Belcotec starten met de technieken en de oplevering van het gebouw gebeurde begin 2021.

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het produceert grondstoffen voor onder meer autobanden, bleekmiddelen en milieuvriendelijke herbiciden. Met 11 productie-eenheden en meer dan duizend medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern. In Antwerpen worden producten voor een brede waaier aan toepassingen gemaakt waaronder grondstoffen voor siliconen voor de elektronicamarkt, additieven voor dierenvoeding en componenten voor coatings.

In het moderne complex zijn de brandweerkazerne, de medische dienst, de afdeling logistiek en de bewaking gehuisvest.

Een duurzaam gebouw

Evonik zette in op comfort en welzijn, en er werd veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen. De warmte die nodig is om het gebouw met een oppervlakte van meer dan 3000m² te verwarmen, is afkomstig van een bestaand warmtenet dat restwarmte van de site transporteert. Om dit te realiseren, hebben we ondergronds een aftakking gemaakt op dit net om te kunnen koppelen aan een warmtewisselaar van Danfoss.

Daarnaast hebben we twee betonnen tanks van elk 20.000L geïnstalleerd om het regenwater van het dak te recupereren. Het water zal worden hergebruikt in de sanitaire installatie van het combigebouw en om de brandweerwagens te reinigen. Het hergebruik van regenwater en de recuperatie van restwarmte om het gebouw te verwarmen behoren tot de kleine dingen die zullen helpen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 met 50% te verminderen.

Een project met de nodige technische uitdagingen

Evonik was een zeer belangrijk project voor Belcotec. We stonden in voor de realisatie van verschillende technieken (ventilatie, verwarming, koeling, sanitair, brandleiding, regeling, …). Bovendien waren er voor de werking van de brandweer speciale vereisten, waarvoor we oplossingen op maat hebben aangeboden.
De stookplaats werd grotendeels gemaakt in onze eigen prefab ruimte, nadien naar de werf getransporteerd en ter plaatse verder afgewerkt.
Een gedeelte van het combigebouw bestond uit een renovatie, waardoor het zeer belangrijk was om de verwerking van de technieken in de beperkte plafondopbouw goed te coördineren. We hebben dit project dan ook benut als een testcase om ventilatiekanalen op maat te bestellen. Op deze manier konden we tijd besparen tijdens de plaatsing, en werd de overschot aan kanalen tot een minimum beperkt. Verder was het ook een uitdaging om de luchtgroepen op hun plaats te krijgen. De luchtgroep van de technische ruimte hebben we met behulp van een telescoopkraan doorheen een opening in de wand (dewelke bedoeld was voor een buitenrooster) gehesen. De luchtgroep van de wagenhal moesten we met behulp van een hijswagen op een platform op 6m hoogte plaatsen.