DoubleTree by Hilton – Brussel

‘s Lands grootste hotel

De Zweedse hotelgroep Pandox, overtuigd van het grote potentieel van de strategische locatie en het succes van de merknaam DoubleTree, investeert 35 miljoen euro in de bouw van een uitbreiding op het perceel naast het huidige gebouw, op een totale bewoonbare oppervlakte van 7300 m².

Door deze grote uitbreiding stijgt de capaciteit van het hotel van 354 naar 505 volledig gerenoveerde kamers, waarmee het meteen beschikt over de grootste hotelcapaciteit in België. Een van de unieke kenmerken en sterke punten van deze uitbreiding is de bouw van een tweede balzaal van meer dan 600 m² en 4 extra vergaderzalen, als aanvulling van de huidige balzaal en 16 vergaderzalen. De foyer en ontvangstruimten samen zullen zo bijna 2750 m² in beslag nemen, waardoor het hotel de grootste capaciteit voor bedrijfsevenementen of feesten krijgt.

Op het dak van het hotel, dat rechtstreeks vanaf de straat te bereiken is via een buitenlift, komt een hangende tuin van 400 m², waar zowel de hotelgasten als externe bezoekers welkom zijn. Ook zullen de twee hoogste verdiepingen ingenomen worden door een bar en restaurant met een oppervlakte van 650 m². Men zal hier kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de Kruidtuin, de wolkenkrabber, de oude stad en het Rogierplein.

Beneden, op de hoek met het Rogierplein, komt een commerciële ruimte van 250 m², gescheiden van het hotel en met een eigen ingang, die waarschijnlijk zal ingenomen worden door een internationaal gerenommeerd restaurantconcept. Op de eerste verdieping komt een grote, ultramoderne fitnesszaal die toegankelijk zal zijn voor zowel hotelgasten als de Brusselaars uit de buurt.

Uitvoering in handen van Belgische bouwbedrijven

Voor het ontwerp van de aanbouw werd uit 72 ingediende aanvragen uiteindelijk gekozen voor het bureau Onsitestudio – Piovenefabi uit Milaan, in een samenwerkingsverband met het Belgische bureau Bouwtechniek. De uitvoering van de werken werd toevertrouwd aan de bouwbedrijven Denys en Socatra, die ook een samenwerkingsverband aangingen, en Belcotec zal instaan voor de HVAC- en sanitaire installatie.

Technische complexiteit

Het vroegere Palace Hotel – een Art Nouveau hotel met geometrisch ontwerp – werd in 1908-1909 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Antoine Pompe en Adhèmar Lener. Vanuit een streven om het bijzondere karakter van het oorspronkelijke gebouw te respecteren, ontwikkelde het bureau Onesitestudio een vernieuwend architectonisch ontwerp dat tegelijk de continuïteit van het geheel moet verzekeren, de reden waarom het nieuwe gebouw dezelfde omvang en verhoudingen kreeg als de aangrenzende gebouwen. Met het ontwerp beoogt het project voor het ontbrekende gebouw een zorgvuldige herinterpretatie en een nieuwe gevel met een opvallende stedelijke uitstraling. Met de bow-windows in de gevel van de uitbreiding wordt een knipoog gemaakt naar de 19e-eeuwse Brusselse architectuur en wordt ook verwezen naar het naburige gebouw van Lener en Pompe en de Horta-projecten. Een centraal atrium met bovenlicht zal het oude en nieuwe gebouw met elkaar verbinden. De gevel wordt een mix van prefabbeton, blauwe steen en Franse steen.

Duurzaamheid

De uitbreiding zal voldoen aan de strenge en veeleisende duurzaamheidscriteria van de internationale BREAAM-certificering (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) en zal bijgevolg het BREAAM-certificaat krijgen. De voorwaarden die bij een BREEAM-certificering worden gehanteerd omvatten een breed scala van categorieën en criteria, van energie tot ecologie: energie, waterverbruik, gezondheid en welzijn, verontreiniging, vervoer, materialen, afval, ecologie en beheersprocessen. Het certificaat vormt een maatstaf voor duurzaam bouwen en is vandaag een van de meest uitgebreide en meest gebruikte evaluatiemethoden voor het beschrijven van de milieuprestaties van een gebouw.

Bron: Mice Magazine