Brigade Canine – Neder-Over-Heembeek

Het nieuwe opleidingscentrum voor de politie van Brussel/Elsene

Het opleidingscentrum biedt onderdak aan een kennel (700 m²) met ruimte voor 50 honden en wordt uitgerust met voorzieningen voor de opleiding, het onderhoud en de training van de hondenbrigade. Er wordt ook een gloednieuwe schietbaan gebouwd met 15 banen, waarvan vijf voor schietoefeningen op korte afstand (30 m) om op 180° te oefenen en tien voor schietoefeningen op lange afstand (50 m). Twee DOJO-trainingsruimtes maken het mogelijk om verschillende zelfverdedigingstechnieken aan te leren. Er worden ook een trainingszaal van 1.400 m² voor de opleiding in politie-interventietechnieken en een anti-Molotov-buitenterrein van 800 m² voorzien.

HVAC technieken

Belcotec is verantwoordelijk voor de installatie van alle HVAC technieken in dit project.

Voor de CV installatie werden, in de centraal gelegen stookplaats, twee Elco ketels van 2 x 250 kW geïnstalleerd. Het ijswater wordt voorzien door een koelmachine van 430 kW van het merk Trane. Het administratief gebouw wordt verwarmd en gekoeld aan de hand van klimaatplafonds.

De ventilatie gebeurt door 6 luchtgroepen van het merk Flakt. Hieronder bevinden zich één luchtgroep van 60.000 m³/h één luchtgroep van 32.000 m³/h die de twee schietstanden moeten voorzien van ventilatie en verwarming.

Projectleider

Stijn Mertens

“Het is een toonaangevend project dat je niet elke dag tegen komt! Een mooie kans voor Belcotec om ons hierin te onderscheiden.”

Het gebouw is een mengeling van verschillende complexe technieken

“De grootste uitdaging in dit project was zeker en vast de montage en installatie van de immense luchtgroepen voor de schietstanden”, vertelt projectleider Stijn Mertens. “De luchtgroep van de kleinste schietstand heeft een totaalgewicht van 4,5 ton, en die van de grootste schietstand gaat zelfs tot 6,9 ton. Ook de reusachtige kanalen die op de luchtgroepen worden aangesloten om van daaruit de lucht naar de schietstanden te brengen, waren niet eenvoudig te monteren.
Bijkomend hebben we ook een verdringingswand (diffusiewand) voorzien waardoor de lucht zich met een continue snelheid doorheen de schietstand kan verplaatsen, om zo optimaal alle kruidresten mee te nemen.”

Om dit project tot een mooi einde te brengen, kunnen we rekenen op ons eigen 6-koppig uitvoeringsteam afkomstig uit regio Brussel, continue bijgestaan door een 8-tal teams van onderaannemers, allen gespecialiseerd in hun eigen vakgebied.